BitMEX review

Bitmex.com is een van de grootste Bitcoin exchanges (beurs) ter wereld en is opgericht in 2014 door Arthur Hayes, Samuel Reed en Ben Delo. Het verhandelen van cryptocoins als Bitcoin is de laatste jaren steeds populairder geworden waardoor veel exchanges zoals Bitmex zijn gegroeid. Om het even helder te schetsen: het dagelijkse handelsvolume van Bitmex passeerde al in 2018 de grens van 1 miljoen BTC. De groei nam alleen maar toe en in 2020 was het dagelijkse handelsvolume al gestegen naar 8,16 miljard Amerikaanse dollar, wat neerkomt op 1.453.998 BTC.

Bitmex review

In vergelijking met andere exchanges accepteert Bitmex alleen stortingen in Bitcoin. Overboekingen in Amerikaanse dollars of andere valuta worden niet geaccepteerd. Bitmex.com is gespecialiseerd in geavanceerde financiële transacties op basis van margehandel. In gewoon Nederlands: men werkt met een leverage ofwel een hefboom. Dat is interessant voor de grote beleggers die daardoor hun winsten kunnen maximaliseren, maar het houdt ook een zeer groot risico is. Een verkeerde gok en een belgger kan een aanzienlijk verlies incasseren. Het wordt ook beschouwd als het belangrijkste handelsplatform voor zogenaamde ‘whales’, de grote jongens die dagelijks vele miljoenen verhandelen.

Hoe werkt BitMEX

Alles, dus ook je activiteiten op een platform als Bitmex, begint met de registratie. Dit is vrij basic. Je vult de bekende gegevens in (e-mail, wachtwoord, naam en land). Die gegevens volstaan in principe. Mocht je overigens denken dat je jouw privacy een aardige boost kunt geven door een andere naam op te geven, dan is dat niet aan te raden. Het gebeurt regelmatig dat

Bitmex vraagt om een kopie van je identiteitskaart. Heb je een andere naam opgegeven dan wordt in de meeste gevallen je account geblokkeerd. Maak jij je wel zorgen om je privacy, maak dan een andere, niet naar jouw echte naam herleidbaar emailadres aan. Via gmail.com is dat eenvoudig aan te maken.

Na registratie ontvang je een e-mail om je aanmelding te bevestigen. Vergeet niet op de bevestigingslink te klikken.

Handelen via BitMEX

De layout van het handelsscherm van Bitmex is zeer intuitief ontworpen. Je ziet in feite direct wat je doet en waar je de nodige informatie vandaan kunt halen. Aan de linkerkant van het hoofdscherm is een paneel waar je een bestelling kunt plaatsen, je huidige positie kunt controleren en contractdetails kunt bekijken. In het centrale deel zie je publieke bitcoin-adres en rechtsboven zie je de toegang tot je account- en beveiligingsopties. Hier kun je overigens een tweefactorauthenticatie kunt instellen. Dat laatste is zeker te adviseren.
Bovenaan in het midden van het scherm worden de andere cryptocurrencies die je kunt verhandelen op Bitmex.com getoond in de vorm van tabbladen. Je persoonlijke transactiegeschiedenis staat onderaan de platforminterface, met de huidige posities op het eerste tabblad en de actieve orders op het derde.

De rangschikking van die widgets binnen je account kan worden gewijzigd door op de knop rechtsboven in de bovenste balk te klikken (om over te schakelen van standaard- naar geavanceerde weergave). Dit geeft je volledige controle over wat je wilt zien.

BitMEX contracten en handelsproducten
Op Bitmex zie een aantal handige opties die je bij andere exchanges niet zo snel tegen zult komen. Dit maakt Bitmex uniek.

Perpetual SWAPs:

Op Bitmex kun je drie verschillende producten verhandelen. Perpetual swaps zijn vergelijkbaar zijn met futures-contracten, echter zonder afwikkelingsdatum. Ze blijven dus gewoon actief totdat de handelaar besluit ze te sluiten.

Bitcoin Futures:

Bitmex, voluit Bitcoin Mercantile Exchange, is een van de weinige exchanges die Bitcoin Futures-contracten aanbieden. BitMEX-futurescontracten worden aangegeven als XBTZ19 en XBTH20. De details over die producten kun je lezen in het gedeelte “contracten” op de Bitmex website.

Opties:

Het derde type is in 2018 aan het platform toegevoegd: Upside & Downside Profit Contracts. Dat zijn in feite call- en putopties. Professionele handelaren gebruiken die liever om een ​​indruk te krijgen van het marktsentiment. Voor de beginnende handelaar is het vaak een ingewikkeld en complex product en daarom niet bijzonder geschikt voor een beginnende investeerder. Handelaren die graag gokken, zijn mogelijk wel geïnteresseerd in dergelijke instrumenten.

Geld storten en opnemen

Handelen kun je uiteraard alleen als je saldo toereikend is, dus is de belangrijkste vraag hoe je dit doet bij Bitmex. Om een ​​storting te doen, selecteert je “Account” in de bovenste balk en vervolgens “Storten” in het vervolgkeuzemenu. Dit opent een QR-codevenster om de transactie te voltooien.

Bitcoin-aanbetaling

Handelen op de Bitmex exchange kan alleen door gebruik te maken van bitcoin. Als je nog geen bitcoins bezit, zul je ze de dus ergens anders moeten kopen. Om je saldo, of een deel er van op te nemen, moet je het bedrag en het BTC-adres invoeren om de overschrijving te voltooien.

Grafieken analyseren

Voor elke cryptocoin wat wordt ondersteunt, biedt Bitmex een grafiek aan met veel functies, zodat handelaren alles vanuit Bitmex kunnen regelen. Zo hoef je geen gebruik te maken van een andere tool om de gewenste informatie binnen te halen.

Het diagramgedeelte van Bitmex, biedt alle tools die je nodig hebt om de markt te analyseren. Je kunt verschillende tijdsperioden instellen, het type wijzigen (lijn, kandelaars en nog veel meer), er verschillende indicatoren op toepassen (bijvoorbeeld Bollinger Bands en EMA).

Koop- en verkooporders

Nadat de storting is bevestigd door het Bitcoin-netwerk, richt je de grafische weergave van je scherm helemaal naar wens in met behulp van de beschikbare widgets. Is alles naar wens, dan kun je de eerste bestelling / order gaan plaatsen.

BitMEX orderplaatsing

Je kunt bij het plaatsen van een order zelf kiezen welke opties voor jou het meest interessant zijn.

Limiet (de bestelling wordt uitgevoerd als de opgegeven prijs wordt behaald)
Market order (de order wordt uitgevoerd tegen de huidige marktprijs)
Stoplimiet (zoals een stoporder, maar hiermee kunt je de prijs van de order instellen zodra de stopprijs is geactiveerd)
Stop limit order (dit is een stoporder die niet in het orderboek komt en blijft ongezien totdat de markt de trigger bereikt)
Trailing stop (Het is vergelijkbaar met een Stop Market-order, maar hier stel je een trailingswaarde in die wordt gebruikt om de marktorder te plaatsen)
Take profit limiet (dit kan, net als een stoporder, worden gebruikt om een ​​richtprijs op een positie in te stellen)
Take Profit market (hetzelfde als het vorige type, maar in dit geval is de geactiveerde order een marktorder en niet een limiet)

Je order controleren

Alle bestellingen kunnen eenvoudig worden bekeken via de interface. Er zijn tabbladen waar je de actieve orders kunt selecteren, de geplaatste ‘stops’ kunt bekijken, het aantal ‘fullfilled orders’ (totaal of gedeeltelijk) en het logboek kan controleren. Op de tabbladen ‘actieve bestellingen’ en ‘stops’ kun je elke gewenste bestelling annuleren door op de knop “Annuleren” te klikken.

Daarnaast kun je via de interface alle openstaande posities zien, deze analyseren en zien of het zwart of rood is.

BitMEX prijsberekening

De Bitmex (BXBT) prijs wordt elke minuut bijgehouden en het is een volledig samengestelde index waarbij de prijs wordt berekend uit meerdere bronnen. Momenteel gebruikt het platform gegevens van negen verschillende beurzen: Bitstamp, Binance, Bittrex, Gemini, Coinbase, Huobi, Itbit, Kraken en Poloniex. De indexprijs wordt elke 5 seconden berekend en gepubliceerd als een gewogen gemiddelde van de laatst bekende prijs van elke beurs.

Verzekeringsfonds

BitMEX heeft een verzekeringsfonds dat is ontworpen om ervoor te zorgen dat winsten zo veilig mogelijk kunnen worden uitbetaald. Degenen die op BitMEX handelen, handelen niet rechtstreeks met de exchange, maar met andere handelaren, omdat het een P2P-handelsplatform is. Longs worden dus direct afgezet tegen shorts en het platform biedt hiervoor als het ware het technische kader. Er is echter niet altijd een balans tussen longs en shorts; er kunnen zelfs grote verschillen ontstaan. Het kan voorkomen dat winnende posities de verliezende posities enorm overtreffen en dat de verliezende posities verre van voldoende zijn om de winnaars uit te betalen. Om te kunnen garanderen dat succesvolle handelaren hun winst ook daadwerkelijk kunnen ontvangen, zelfs als de tegenposities onvoldoende kapitaal opleveren, is er het Verzekeringsfonds. Dit fonds moet daarom legitieme winsten behalen, althans voor zover de omvang van het fonds dit toelaat.

Automatische schuldafbouw

Als het Verzekeringsfonds wordt geleegd (wat zelden voorkomt, maar in theorie mogelijk is), wordt een drastische noodmaatregel met de naam Auto-Deleveraging gebruikt. Bij deze maatregel worden de winsten van succesvolle handelaren gedeeltelijk gebruikt om de verliezen van de verliezers te compenseren. De hefboomwerking van winnende posities is daardoor verminderd, dus je krijgt minder dan waar je recht op zou hebben als er te veel verliezen zijn aan de andere kant.

Het BitMEX-verzekeringsfonds omvat momenteel ongeveer 34000 BTC. Dit cijfer is echter relatief en moet echter worden vergeleken met het werkelijke handelsvolume van het platform, dat momenteel ongeveer 1 biljoen USD per jaar is vanwege de hefboomposities.

Bescherming tegen prijsmanipulatie

Bitmex beschermt zijn gebruikers tegen liquidaties die zouden kunnen worden veroorzaakt door het ‘pump & dump’ concept van grote posities door de prijs die liquidaties veroorzaken, af te stemmen op de marktprijs.

BitMEX klantenservice

De klantenservice van BitMEX staat 24 uur per dag en 7 dagen per week voor uw klaar tenzij anders aangegeven.


Geplaatst

in

door

Tags: