Businessmodel van Tesla

De markt voor volledig elektrische auto’s breidt zich uit. De redenen zijn divers, bestaande uit nieuw beleid inzake veiligheid en uitlaatgassen, technische ontwikkelingen en veranderende wensen van de consumenten. Toch kan veel van de mainstream goedkeuring en opwinding voor elektrische auto’s worden toegeschreven aan Tesla Motors Inc. (TSLA). Wat maakt het businessmodel van Tesla zo interessant? Het antwoord lees je in dit artikel!

Wat is de filosofie van Tesla?

Tesla-eigenaar en tevens CEO Elon Musk bracht het bedrijf op de markt met als doel de introductie van duurzaam vervoer te vergroten door zo snel mogelijk aantrekkelijke elektrische voertuigen voor de massamarkt op de markt te brengen. Dit doel is de ruggengraat van Tesla’s effectieve bedrijfsversie.

Hoe werkt Tesla?

De bedrijfsopzet van Tesla is gebaseerd op zowel rechtstreekse verkoop als service en niet op franchise van autodealers. Het besteedt specifieke aandacht aan het uitrollen van laadstations. Dat zou wel eens de grootste barrière kunnen zijn voor massale invoering van elektrische auto’s. Tesla heeft zijn bedrijfsmodel bovendien uitgebreid met energieopslagsystemen voor woningen en organisaties.

Welke producten biedt Tesla aan?

Tesla koos voor een unieke benadering om zich op de markt te vestigen. In plaats van te proberen een relatief zuinige auto en vrachtwagen te ontwikkelen die het kon standaardiseren en op de markt brengen, koos het voor de tegenovergestelde benadering en concentreerde het zich op het creëren van een aantrekkelijke auto die zeker een toenemende vraag naar elektrische auto’s zou ontwikkelen.

Tesla’s modellen

Tesla kwam op de markt met de stijlvolle Roadster. Toen het in juni 2012 zijn Version S sedan introduceerde, stopte het met de productie van de Roadster.4. Tesla begon met de levering van zijn eerste SUV, de Versie X, in september 2015.5. De eerste zending van de Model 3 begon in juli 2017 als Tesla’s intrede in de categorie van budgetvriendelijke auto’s en vrachtwagens.6 In 2020 begon de basisversie bij $ 36.200.

De nieuwe Tesla Roadster
200,000 dollar: dat is de basisprijs van de nieuwe supercharged Tesla Roadster, die wordt uitgeroepen tot “het snelste voertuig op de planeet”.

Elon Musk over het doel van Tesla
In een bericht op Tesla’s internetsite beweerde CEO Elon Musk het volgende over het doel van de firma:
“Ons allereerste product zou duur worden, hoe het er ook uit zou zien, dus namen we de beslissing om een sportwagen te ontwikkelen. Dat voelde alsof het de beste kans had om betaalbaar te zijn met zijn benzine-opties.”

De allereerste elektrische luxe auto
Zo leverde Tesla aan de markt de allereerste elektrische luxe auto met hoge prestaties, de Tesla Roadster. De firma bracht ongeveer 2.500 Roadsters op de markt voor ze de productie in januari 2012 beëindigde.

Truck
Tesla produceert bovendien een volledig elektrische Semi Truck. De truck heeft een energieverbruik van minder dan 2 kWh per mijl. Het bedrijf beweert dat het momenteel 400 mijl kan afleggen op een lading van 30 minuten, en het is ook van plan om dat in de toekomst uit te breiden tot meer dan 600 mijl.

De ‘snelste auto op de planeet’
Tesla’s meest recente model is een supercharged variant van de Roadster die volgens de firma de “snelste auto op de planeet” is, met de mogelijkheid om 0-60 te gaan in 1,9 seconden. Distributies van de nieuwe Roadster worden verwacht in 2021, met een basisprijs van 200.000 dollar.

Welke producten levert Tesla nog meer?

Zoals je inmiddels weet, is een deel van Tesla’s missie “de komst van duurzaam vervoer te versnellen.” Daarom biedt Tesla aandrijfsystemen en ook elementen aan diverse andere autofabrikanten. In april 2015 introduceerde Tesla een productlijn van huis batterijen, genaamd de Powerwall, die fungeren als energie-opslag systemen in woningen of organisaties.Ze maken verbinding met een zonne-energie-systeem en kinnen ook worden gebruikt als back-up stroom wanneer de stroom wordt afgesneden of piek behoefte hoog is.

Zonnepanelen

Tesla biedt ook zonnepanelen en een dakbedekking op zonne-energie aan. Dit is een dakbedekkingsysteem dat bestaat uit fotovoltaïsche panelen die nog steeds lijken op een dakbedekking.

Verbeterde dienstverlening

Zodra Tesla zijn merk ontwikkeld had en ook zijn idee-auto geproduceerd en aan de industrie geleverd had, verbeterde het zijn dienstverleningsmodel. Tesla’s bedrijfsversie is gebaseerd op een drieledige techniek voor marketing, onderhoud, en ook het opladen van zijn elektrische vrachtwagens.

Wat maakt Tesla anders dan concurrenten?

In tegenstelling tot diverse andere autofabrikanten die met franchise dealers op de markt brengen, brengt Tesla rechtstreeks producten op de markt. Het heeft een internationaal netwerk van eigen toonzalen en galerijen opgezet, meestal in stadscentra. Door het verkoopnetwerk in eigendom te hebben, wil Tesla een voorsprong te krijgen in het tempo van zijn productontwikkeling.

Betere koopervaring voor de consument

Belangrijker is dat het een veel betere koopervaring voor de consument ontwikkelt. In tegenstelling tot autodealers hebben de Tesla toonzalen geen potentiële problemen met belangstelling. Klanten hebben alleen te maken met door Tesla tewerkgesteld verkooppersoneel en een serviceteam om te helpen bij eventuele (technische) problemen.

Hoeveel vestigingen heeft Tesla?

Bestaande uit de toonzalen, Solution Plus faciliteiten (een mengeling van winkel- en servicefaciliteit) en servicecentra heeft Tesla sinds eind 2019 429 vestigingen over de hele wereld.Tesla heeft ook internetverkoop ingezet. Consumenten kunnen een Tesla tegenwoordig zowel personaliseren als online kopen.

Bijzondere service: mobiele technici brengen huisbezoeken

In sommige gebieden gebruikt Tesla wat het Tesla Rangers noemt – mobiele technici die huisbezoeken afleggen. In veel gevallen wordt de service op afstand verleend. De Design S kan draadloos informatie uploaden, zodat specialisten sommige problemen kunnen bekijken en verhelpen zonder ooit tevoren de auto letterlijk aan te raken.

Het Supercharger Netwerk

Tesla heeft zijn eigen netwerk van zogeheten “supercharger stations”, waar bestuurders hun Tesla voertuigen in ongeveer dertig minuten helemaal gratis kunnen opladen. De functie is, zeker, om de prijs van het koesteren van elektrische auto’s te versnellen door het minder duur en ook veel gemakkelijker te maken ze draaiende te houden.

Servicefaciliteiten en oplaadpunten

Tesla heeft veel van zijn verkoopcentra gecombineerd met servicefaciliteiten, waaronder oplaadpunten. Ze geloven dat het openen van een oplossingscentrum in een gloednieuwe streek verwijst naar een verhoogde behoefte van de consument. Klanten kunnen hun auto’s opladen of onderhouden in de servicecentra of de Service Plus gebieden.

Is Tesla een technologie bedrijf of niet?

Tal van economische experts en kapitalisten zien Tesla als een innovatiebedrijf in plaats van een autobedrijf. Tenminste, zo rechtvaardigden zij de groei van zijn leveringsprijs vanaf 2013, toen die in één jaar tijd met meer dan 300 procent omhoogschoot. Journalisten haastten zich om gelijkenissen te vinden tussen Tesla en bedrijven uit de technologiesector, die vergelijkbare groeipercentages kenden. Op het internetblad Slate verscheen zelfs een stuk waarin Tesla werd vergeleken met Apple Inc. (AAPL) en Alphabet Inc. (GOOGL).

Overeenkomsten tussen Tesla en de techsector

Er zijn verschillende punten van overeenkomst tussen Tesla en de techsector. Tesla heeft het disruptiecredo van de techsector omarmd. Net als andere techbedrijven wil Tesla de bestaande bedrijfsmodellen binnen de stugge auto-industrie veranderen door rechtstreeks aan de consument te verkopen. Zijn productpijplijn en oprichter roepen een trouwe aanhang op die vergelijkbaar is met die van iconische techbedrijven als Apple.

Investeerders worden beloond

En investeerders in Tesla, zoals in veel technologiebedrijven, bleven geduldig tijdens een lange periode van driemaandelijkse verliezen. Uiteindelijk werden ze beloond: Tesla rapporteerde zijn vijfde kwartaal op rij van winstgevendheid voor het derde kwartaal van 2020.

Infrastructuur is essentieel

Het grootste obstakel voor de invoering van de elektronische auto is dat het niet kan gebeuren zonder de infrastructuur om onderweg op te laden. Tesla is van plan om zijn netwerk van Supercharger-stations in de VS, Europa en Azië verder uit te breiden. Tesla heeft de elektrische auto of zelfs de luxe elektrische auto niet uitgevonden. Maar het heeft wel een succesvol bedrijfsmodel uitgevonden om aantrekkelijke elektrische auto’s op de markt te brengen.

Uniek bedrijfsmodel

Onderdeel van de strategie was het bouwen van een netwerk van oplaadstations om een van de grootste obstakels voor de adoptie van elektrische voertuigen op te lossen – tanken tijdens lange ritten. Tesla’s unieke bedrijfsmodel, waarbij het bedrijf controle houdt over de verkoop en service, is een van de redenen waarom het aandeel sinds de beursgang zo sterk gestegen is.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *