Clickbank review Nederlands

Een van de meest gebruikte manieren om een passief inkomen te genereren is door middel van affiliate marketing. Heel simpel gezegd komt het erop neer dat je producten promoot en waarbij je een vergoeding krijgt bij de verkoop ervan. Klinkt simpel en dat is het in principe ook. Kies je er voor om via een affiliate netwerk aan de slag te gaan, dan kan dit bijzonder veel mogelijkheden opleveren om succes te behalen. Een van de grotere netwerken is Clickbank.

Wat is Clickbank?

Veel mensen zien Clickbank als gewoon een affiliate netwerk. Maar in tegenstelling tot traditionele affiliate platforms, is Clickbank veel meer dan dat. Vergelijk het liever met een marktplaats voor zowel mensen die zelf producten maken als bedrijven. Die schaalvergroting levert aan beide kanten voordeel op. Zo heb je toegang tot tal van producten zonder de nadelen van het bijhouden van een complete administratie en andere administratieve verplichtingen.

Hoe werkt Clickbank

Op het verhaal van Clickbank even helder uiteen te zetten: Clickbank is een tussenpersoon. Het brengt beide partijen samen, zowel de affiliates aan de ene hand, als de producenten en verkopers aan de andere kant. Die werkwijze zorgt voor een groot assortiment van onder andere e-books, video, digitale muziek en alles wat daartussen zit. Voor affiliates biedt dat tal van mogelijkheden om zich bijvoorbeeld te specialiseren in een specifieke categorie.

Win-Win situatie

Uit bovenstaande blijkt dat Clickbank eigenlijk twee functies vervult:

1. Een marktplaats voor ondernemingen die hun producten willen verkopen
Als affiliate kun je er meteen in springen en gebruik maken van de unieke affiliate links om duizenden producten te promoten en dus dataverkeer te genereren. Het grote voordeel van Clickbank is dat in realtime je verdiensten ziet.
Wat mogelijk nog interessanter is voor beginnende affiliates: het is gratis en er is geen screeningproces. Geen limieten of ingewikkelde statistieken. Het is eigenlijk een vereenvoudigd affiliate-netwerk wat toegankelijk is voor iedereen die aan de slag wil als affiliate.

2. Een e-commerceplatform voor producenten van producten
Voor een producent van goederen is Clickbank minstens zo interessant. Een producent kan zich daardoor volledig richten op de productie van de goederen en hoeft geen aparte sales afdeling in stand te houden. Dat deel wordt geheel uitbesteed aan Clickbank.

In tegenstelling tot affiliates, wordt van producerende partijen wel een eenmalige kostenpost van 49.95 dollar in rekening gebracht. Dit zijn de activeringskosten om Clickbank te gebruiken als verkoopkanaal. Dit kan een drempel zijn voor sommigen, maar het zorgt er wel voor dat deelnemende producenten een minimale kwaliteit bieden.

Gratis voor Affiliates

Het andere nadeel is mogelijk de opbouw van de kosten voor deelnemende producenten. Een fabrikant hoeft dan weliswaar geen verkoopafdeling in stand te houden, maar Clickbank vraagt wel een vergoeding van een dollar per transactie plus 7.5% van de gerealiseerde omzet. Voor kleinere fabrikanten kan Clickbank interessant zijn, maar bij grote volumes kan het juist nadelig werken.

Naast de kosten die in rekening worden gebracht bij de verkoop, krijg je als fabrikant ook te maken met de kosten voor het betalingsverkeer. Elke keer dat een fabrikant het openstaande saldo wenst op te nemen, wordt er een vergoeding van 2.5 dollar in rekening gebracht. Het kan daarom nadelig zijn om kleine omzetten snel uit te laten betalen.

Waarom kiezen voor Clickbank

Als affiliate kun je je afvragen, waarom je e-books en online cursussen van onbekende producenten zou verkopen via Clickbanks, als je via de bekendere platformen als CJ of Amazon Associates juist gerenommeerde producten kunt verkopen. Daar zijn een aantal goede redenen voor op te noemen:

Studeren met e-learning
Ten eerste is het online onderwijs een enorme groeimarkt en Clickbank weet daar een behoorlijke omzet uit te halen, namelijk ruim 250 miljoen dollar.

Groei digitale producten
Ten tweede is er een gigantisch assortiment digitale producten. Als je ook weet dat die productgroep hoge marges kent, dan weet je gelijk het antwoord op die vraag. Het kost immers weinig tot niets om een kopie te maken van een product en deze vervolgens door te verkopen.

Afgezien van de marketing kosten is de omzet dus nagenoeg gelijk aan de winst. Daarmee kom je als nel op de belangrijkste stelling: hoge winsten = hoge affiliate commissies. Clickbank betaalt tot 75% uit aan de affiliates. De keuze voor Clickbank is dus vrij logisch.

Voordelen en Nadelen van ClickBank

Nu is het niet zo dat Clickbank louter voordelen biedt. Een van de meest opvallende voordelen is de laagdrempeligheid. Ook zonder ervaring als affiliate kun je bij Clickbank met voldoende inzet een aardig inkomen verdienen. Er geldt geen minimale omzet of een toelatingsprocedure. Zo’n 90% van de producten kun je als nieuwe affiliate direct gaan promoten.

Voordelen

De voordelen zijn op zijn minst indrukwekkend te noemen:

  • Aanbiedingen met een hoge vergoeding (commissie van 75% is gebruikelijk)
  • Beperkt aantal uitsluitingsgronden (vaak op basis van land)
  • Verschillende aanbiedingen keren regelmatig terug. Heb je een bepaald product wat je succesvol kunt promoten, dan genereer je dus op een eenvoudige manier een inkomstenbron die blijft bestaan.
  • Je hebt geen technologische kennis nodig om succesvol te zijn

Nadelen

Naast de voordelen is het ook belangrijk om de nadelen onder ogen te zien:

  • Veel slechte producten en verkooppagina’s
  • Veel concurrentie op populaire producten
  • Moeilijk te zeggen wat het goed doet zonder te investeren in het genereren van leads / dataverkeer
  • Hoge kosten verbonden aan het e-commerce platform

Geplaatst

in

door

Tags: