DoFollow of NoFollow: kies de juiste links

DoFollow en NoFollow LinksDoFollow of NoFollow links? Links naar je site (backlinks) zijn – zoals je merkt – ongelooflijk belangrijk voor hoge posities in Google. Bij backlinks komen vaak de termen linkjuice en Pagerank om de hoek kijken. Pagerank (PR) kun je zien als een populariteitscijfer van 0 tot 10 die Google toekent aan individuele webpagina’s. Hoe hoger de pagerank van een bepaalde pagina, hoe hoger Google hem aanslaat.

Webpagina’s kunnen pagerank doorgeven door het plaatsen van links, waardoor de ontvangende pagina wat krachtiger wordt. De pagina lekt zo ‘linkjuice‘.

NoFollow links

Het NoFollow-attribuut is in het leven geroepen om spam tegen te gaan. Nofollow-links geven namelijk geen PR door naar de andere site en door het toevoegen van de nofollow-code bij een link zegt de webmaster eigenlijk: Google, ik ben niet verantwoordelijk voor deze link, dus volg hem maar niet.

Reageert iemand onder een artikel met de link ‘Online Viagra Kopen’ dan is dit niet nadelig voor jouw site. Het verkleint sowieso de kans dat iemand zo’n link plaatst, want hij wordt toch niet gevolgd.

Hoe zit dat met DoFollow links?

Als webmaster wil je links naar je site, maar dan moet Google ze wel volgen. Je hebt dus dofollow-links nodig, bij voorkeur van webpagina’s met een hoge PR en weinig uitgaande links. Sommige webmasters laten hun website of weblog DoFollow. Google volgt de links in de tekst en commentaren netjes. Waarom zou je dit doen? Het levert veel reacties en (terugkerende) bezoekers op, en misschien zitten onder de ‘linksplaatsers’ potentiële klanten. Tenslotte verdien je geld aan mensen, niet aan zoekmachines. Laat je je site dofollow dan is goed modereren wel belangrijk

Tip! Je kunt ook kiezen voor een tussenvorm: alleen inhoudelijk sterke reacties maak je dofollow. Hoe je dit technisch doet hangt af van je CMS, maar meestal zijn hier wel plugins voor.

Opmerking! Zijn nofollow links toch de moeite waard? Absoluut. Hoewel Google ze niet volgt doen lezers dat misschien wel en dat levert je bezoekers op. Daarnaast kijkt Google naar de diversiteit van je links. Backlinks met uitsluitend dezelfde ankertekst of links die alleen dofollow zijn, zijn niet geloofwaardig.


Geplaatst

in

door

Tags: