Grafisch ontwerper

Geld verdienen met ontwerpen van websites, kleding en meer mogelijkheden

Je kunt geld verdienen met ontwerpen als je creatief bent en handig met ontwerp software zoals Photoshop of speciaal voor ontwerpen gemaakte software. Voor het ontwerpen van websites gebruik je pakketten zoals bijvoorbeeld Adobe Dreamweaver. Er worden regelmatig online opdrachten geplaatst, vaak door bedrijven die een nieuw logo nodig hebben of die een nieuwe website willen. Aan zo’n wedstrijd kun je meedoen en als je wint en jouw ontwerp wordt gekozen dan kun je daar een leuk bedrag mee verdienen. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om je diensten als freelancer aan te bieden. Een opdrachtgever werkt dan alleen met jou en je weet zeker dat je betaald wordt voor je opdracht wanneer de opdrachtgever tevreden is over je werk.

Geld verdienen via Nederlandse en betrouwbare ontwerp websites
In Nederland zijn er twee grote bekende ontwerp websites waar ontwerpwedstrijden worden geplaatst waaraan je als designer kunt deelnemen. Dit zijn Fiverr, Sitedeals, BrandSupply en ontwerpen-voor-geld. Op deze websites kun je deelnemen aan de uitgeschreven contests. Je kunt meerdere keren een ontwerp insturen, bij voorbeeld wanneer de opdrachtgever feedback geeft. Dan kun je je ontwerp aanpassen en verbeteren om zo meer kans te maken om de prijs te winnen. Het nadeel is natuurlijk dat je niet de enige bent die meedoet. Het kan zijn dat je uren bezig bent geweest om een logo of website te ontwerpen en dat de opdrachtgever uiteindelijk voor een andere ontwerper kiest. Dan is je werk op dat moment voor niets geweest en kun je hooguit hopen dat je het ontwerp later in aangepaste vorm aan een andere opdrachtgever kunt verkopen. Je verkoopt met je ontwerp uiteraard ook het copyright, dus je kunt een eenmaal verkocht ontwerp niet nogmaals gebruiken voor een andere wedstrijd.

Internationale sites voor ontwerpers
Wil je je ontwerptalent graag internationaal laten zien dan is er 99design, een Engelstalige website voor ontwerp contests. Je vindt hier internationale opdrachten die vaak hoge prijzen uitkeren aan de ontwerper van het winnende design. Deze website is veel groter dan zijn Nederlandse collega’s en het nadeel daarvan laat zich raden: Je hebt aanmerkelijk meer concurrentie. Maar als je goed bent in ontwerpen is het zeker de moeite waard om er eens een kijkje te nemen.

Hoeveel geld verdien ik als ontwerper?
Het prijzengeld bedraagt op de Nederlandse websites vaak enkele honderden tot duizenden euro’s voor een ontwerp. Voor een top-opdracht op een internationale ontwerp website kun je soms wel duizend euro of meer verdienen. Maar de concurrentie is niet gering. Hoeveel geld je met ontwerpen kunt verdienen hangt natuurlijk af van je talent. Hoe beter je bent en hoe beter je ontwerpen in de smaak vallen. En het hangt natuurlijk ook af van het aantal wedstrijden waaraan je meedoet. Sommige ontwerpers doen dit werk fulltime en verdienen er ook een aardige boterham mee. Ben je hobbymatig bezig met ontwerpen en doe je af en toe aan een wedstrijd mee omdat je het leuk vindt om te doen dan zijn de verdiensten natuurlijk lager, maar als je er niet van hoeft te leven is dat ook niet zo belangrijk.

Het uurtarief voor een grafisch vormgever in 2020 ligt rond de € 50 per uur ex BTW.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

2 reacties op “Geld verdienen met ontwerpen van websites, kleding en meer mogelijkheden”

 1. Thijn Meerman avatar

  Hoi hoi!
  Weten jullie of het bij O.a ontwerpen-voor-geld, geld kost om deel te nemen aan een wedstrijd (een logo insturen)? En komen er op andere manieren kosten voor jezelf?

  1. Coen Olde Bijvank avatar
   Coen Olde Bijvank

   Hallo Thijn, nee hoor deelnemen aan ontwerpwedstrijden waarbij je geld kunt verdienen is heel goed mogelijk zonder ‘inschrijfgeld’ kijk maar eens op sitedeals of fiverr.

   Jouw kosten zijn uren.. misschien ontwerp je voor niks omdat je niet wordt gekozen. Aan de andere kant leer je er ook veel van, zowel als ondernemer en op zakelijk gebied.

   Verder zijn er geen kosten aan verbonden.

   Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *