Google zoekwoorden posities checken met deze gratis ranking tool

Wil je weten met welke zoekwoorden (posities) je in Google bovenaan staat en wil je dit verbeteren of bijhouden? Lees dan dit artikel aandachtig door waarin ik je precies uitleg hoe je dit ook kunt gaan doen.

Inhoudsopgave van dit artikel:

Ik was opzoek naar een ranking tool waarin ik precies een groepje keywords (zoekwoorden) in één groep kon bijhouden. Deze vraag had ik op SiteDeals (platform voor webmasters) gesteld, zelf dacht ik in eerste instantie aan Google Analytics maar de oplossing was veel simpeler dan ik dacht, namelijk SerpLab.

SerpLab

Voordat ik ga uitleggen hoe het werkt en hoe je je kunt aanmelden voor Serplab is het belangrijk om te weten wat SERP nou precies betekent. De afkorting SERP staat voor Search Engine Results Page wat in het Nederlands neerkomt op de resultatenpagina van een zoekmachine.

Als ik bijvoorbeeld zoek naar Geld Verdienen op Internet krijg ik 10 resultaten (zonder advertenties) van Google te zien met ieder zijn eigen url, omschrijving en titel.

In dit voorbeeld wil ik natuurlijk zo hoog mogelijk scoren met – Geld Verdienen op Internet – het liefst in de top 10 en het beste is natuurlijk de nummer 1 positie in Google. Echter wil ik niet alleen met dit longtail zoekwoord scoren maar natuurlijk met veel meer zoekwoorden.

Maar hoe ga ik dit allemaal controleren en bijhouden? Dat ga ik je nu uitleggen.

Wil je alleen maar even kijken waar je op dit moment staat met één bepaald zoekwoord? Gebruik dan WhatsMySerp.com en ontdek direct welke positie je staat in de zoekmachines.

Aanmelden

Voordat we kunnen beginnen met het project heb je eerst een SerpLab account nodig. Deze is internet marketing tool is gratis en kun je aanmaken op Serplab.co.uk en dan door rechts bovenin op – sign up – te klikken. Vul je e-mailadres en wachtwoord in en je bent klaar om te gaan knallen.

Tip vink de checkbox onder de aanmeldpagina uit anders krijg je nieuwsbrieven van derde partijen en dat wil je denk ik niet :).

aanmelden-serplab

Hoe werkt het

Als je eenmaal een account hebt aangemaakt ga je vervolgens naar new project (1) dan opent er een nieuwe pagina (2) vul daar de volgende gegevens in:

 • Project naam: Slim Inkomen
 • Website URL: sliminkomen.nl
 • Keywords: Geld Verdienen met Internet
 • Taal zoekmachine: Google.nl

serp-project-starten

Het bovenstaande is uiteraard een voorbeeld. Je kunt ook zoekwoorden (keywords) in een bulk toevoegen het is maar wat je wilt natuurlijk :). Ook kun je nog kiezen voor advanced options maar daar ga ik in dit artikel niet verder op in. Klik vervolgens op add project.

Als het goed is zie je dat alles staat op in progress, pending, not found en N/A. Dat klopt want de serp software tool heeft maximaal 24 uur nodig om alles te verwerken.

data-verzamelen-in-progress

En als het goed is komt het er binnen 24 uur zo uit te zien:

posities-checken

Resultaten verbeteren

Van het screenshot hierboven kun je zien dat alle posities van de zoekwoorden (keywords) worden weergegeven en er ook nog wel werk aan de winkel is.

Maar het handige van Serblab is dat ik op deze manier in één oogopslag kan zien welke posities mijn zoekwoorden hebben en waar nodig kan ik gaan verbeteren.

Wat kan ik doen om hoger te scoren in Google?

 • Backlinks plaatsen (links van mijn website op andere gerelateerde websites plaatsen, dit kan door gastblogs schrijven, reacties plaatsten of startpagina links kopen)
 • Meer content schrijven (content maken die weer verwijst naar de zoekwoorden waar je op wilt ranken)
 • Herschrijven / toevoegen (bestaande pagina’s of berichten herschrijven, updaten of uitbreiden

En zo kun je er nog wel wat meer bedenken. Als je vragen hebt omdat je er niet uit komt, dan kun je deze gerust stellen door een reactie te plaatsen onderaan dit artikel.

Conclusie

Mijn eindoordeel over deze serp tool is uitstekend. Ik kan tegenwoordig met 1 klik al mijn belangrijke zoekwoordposities inzien en dat is precies wat ik wilde.

Motivatie: naast dat ik het super vind dat ik alles in één overzicht heb, stimuleert het mijn ook nog eens om nog beter mij best te doen omdat ik statistieken en posities helemaal te gek vind. Helemaal als alles naar boven stijgt 🙂

Veel plezier ermee!

Mis je nog een tip of wil je zelf tips toevoegen? Heb je nog vragen? Wil je misschien meer informatie? Laat dan gerust hieronder een reactie achter!


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

6 reacties op “Google zoekwoorden posities checken met deze gratis ranking tool”

 1. Martin avatar
  Martin

  Helaas werkt dit niet meer goed met een gratis account. Weet je misschien een goed alternatief?

 2. Arvid Kuipers avatar
  Arvid Kuipers

  Super Coen, deze staat nu in mijn bookmarks 🙂
  Thanks 🙂

 3. Huseyin Gurbuz avatar
  Huseyin Gurbuz

  Ik heb misschien geen website, maar ik probeer met een gratis site van Webnode te ranken. Ik weet dat dit onmogelijk of moeilijk is, maar ik ga het toch proberen. Maar bedankt voor je tips Coen. Heel handig om deze Tool te gebruiken. Kan ik die zoekwoorden ook gebruiken om te ranken, of zijn ze om te kijken hoe hoog je rankt?

 4. Michiel avatar
  Michiel

  Hey Coen, bedankt voor het delen van dit handige artikel. Dit soort gratis ranking software was ik al weken naar opzoek.

  Ik wilde graag gebruik maken van Semrush maar is op dit moment voor mij nog te duur maar de Serplab is een goed alternatief 😉

  1. Coen Olde Bijvank avatar
   Coen Olde Bijvank

   Geen probleem! Leuk om te doen en blij dat ik je heb kunnen helpen, als je meer vragen hebt dan hoor ik het wel natuurlijk 🙂

   Semrush is inderdaad geen goedkope software maar aan de andere kant -> kan het ook weer (veel) geld opleveren.. als je die rekensom voor jezelf kunt maken (goed bedoeld) dan ben je op de goede weg.

   Maar het meeste leer je door gewoon te doen, actie te ondernemen, concepten testen en andere leuke dingen en dat je er dan ook nog eens geld mee kunt verdienen op internet is natuurlijk helemaal mooi meegenomen.

 5. Petra Minks avatar
  Petra Minks

  Keywords of zoekwoorden posities veranderen die dagelijks?

  Ik rank bijvoorbeeld goed op Google zoekwoord posities checken in de top 3 zit hier dan nog een minimale tijd aanvast, dat ik met die zoekwoord combinatie 7 dagen rank in Google?

  Want sommige die blijven maandenlang op de positie 1 van Google en het lukt maar niet om die te verslaan hoe kan dat dan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *