Gratis Website Maken met WordPress

Wordpress Website Gratis MakenJe kunt tegenwoordig makkelijk zelf een gratis website maken met WordPress. In dit artikel leg ik jou stap voor stap uit wat je moet doen om een website te maken met WordPress.

In het volgende stappenplan wordt er in grote lijnen uitgelegd hoe je gratis een WordPress website kan maken. Ik ben nog bezig met een uitgebreide versie (WordPress cursus). Maar deze is pas beschikbaar in 2013, een exacte datum kan ik nog niet zeggen. Ook zullen er video’s worden toegevoegd aan deze blogpost.

Stappenplan Gratis Website Maken met WordPress

WordPress Stappenplan1) Wat is WordPress?
2) Domeinnaam en Webhosting.
3) Installatie WordPress.
4) WordPress standaard instellingen.
5) Berichten en pagina’s aanmaken in WordPress.
6) Afbeeldingen toevoegen.
7) Contactformulier aanmaken in WordPress.
8) Website vindbaar maken op internet (SEO).
9) Gratis of Premium WordPress themes.

Wat is WordPress?
Wordpress is een gebruikersvriendelijk content management systeem, waarmee je vrij eenvoudig een eigen website mee kunt realiseren. Je betaald slechts een paar tientjes per jaar voor jouw domeinnaam en webhosting.

Domeinnaam en Webhosting
Jouw toekomstige website heeft een domeinnaam nodig, in mijn geval was dat sliminkomen.nl. Ook is er webhosting nodig voor de tekst, plaatjes, video’s etc.. hiervoor kun je bijvoorbeeld Hostgator, Yourhosting, 123-webhost of TransIP voor gebruiken.

Installatie WordPress
De installatie gaat bij de meeste hosting partijen vrij simpel. In de onderstaande video laat ik zien hoe ik WordPress heb geinstalleerd via de Installatron Script Installer van 123-webhost.

WordPress standaard instellingen
Om een goede start te maken met je WordPress website zijn er slechts een paar standaard instellingen nodig. Let op, dit zijn instellingen die ik zelf altijd toepas, dit hoef jij dus niet te doen.

1. Login in je WordPress dashboard, ga naar ‘Instellingen’ > ‘Permalinks’. Daar aangekomen zet je de algemene instellingen op ‘Aangepast structuur’ en haal je de /%category%/ weg en laat je de /%postname%/ staan.

2. Om je website te beveiligen kun je de ‘Akismet plugin’ gebruiken. Deze is standaard meegeleverd, je moet je nog wel even registreren bij Askimet.

Berichten en pagina’s aanmaken in WordPress
Als je ingelogt bent in je WordPress Dashboard en je wilt een nieuwe pagina toevoegen. Ga dan naar ‘Pagina´s’ > ‘Nieuwe pagina’. Bij een nieuwe bericht gaat het precies hetzelfde ‘Berichten’ > ‘Nieuw bericht’.

Afbeeldingen toevoegen
Het is ook vrij simpel om een afbeelding toe te voegen aan een bericht of pagina. Zie het onderstaande screenshot hoe ook jij dit kunt gaan doen.
Afbeelding of foto toevoegen in WordPress bericht

Contactformulier aanmaken in WordPress
Een contactformulier kun je installeren door middel van de Contact Form 7 plugin te gebruiken. Bekijk de video handleiding hoe jij dit kunt doen.

Website vindbaar maken op internet (SEO)
Om de website vindbaar te maken op internet, pas ik zoekmachine optimalisatie toe. Dit noemen ze ook wel SEO (Search Engine Optimization). Dus als ik bijvoorbeeld zoek naar ‘Gratis Website Maken met WordPress’ dat ik dan op pagina 1 van Google sta en het liefst nog in de top 3. Ik gebruik hiervoor de Yoast SEO plugin. Bekijk de video voor meer informatie.

Gratis of Premium WordPress themes
Ook dit bepaal je helemaal zelf. Er zijn 1000’en gratis WordPress themes, het nadeel van gratis themes is de overbodige code en de de reclame die er in verwerkt zit. Dat hoeft niet altijd, maar is naar mijn idee wel vaak zo. Dat was bij mij in ieder geval wel vaak het geval, daarom maak ik zelf gebruik van StudioPress WordPress Themes.

Vragen over een Gratis WordPress Website Maken?

Ik hoop dat ik je met dit stappenplan al een heel eind op weg heb geholpen om zelf een WordPress website te maken. Mochten er vragen zijn, dan kun je die altijd stellen doormiddel van een reactie achter te laten.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

6 reacties op “Gratis Website Maken met WordPress”

 1. Peter Post avatar
  Peter Post

  Ha Coen, die WordPress plugin gebruikten we ook voor een aantal blogs, maar we werden helemaal mal van de spam. Succes met de site. Strak plan!

  1. Coen avatar
   Coen

   Hoi Peter! Dat is minder natuurlijk, je zou er dan voor kunnen kiezen de reacties te zetten op ‘admin moet reacties altijd toelaten’ zo voorkom je dat er gespamd wordt.. en je hebt het helemaal zelf onder controle. Het enige ‘nadeel’ is dat de bezoeker soms even moet wachten voor dat zijn of haar reactie zichtbaar is. Succes!

 2. peter post avatar
  peter post

  Hey Coen,

  Bericht van een mede-IMB-er, ook om wat meer interactie toe te voegen aan je site.

  Prima plan om mensen stap voor stap door het WP-installatieproces te leiden. Kleine vraag: ik hoef geen captcha oid in te vullen om te op je posting reageren.

  Heb je geen last van spammers? Of heb je een andere slimmigheid om spammers tegen te gaan?

  Ik hoor het graag, groet, Peter

  1. Coen avatar
   Coen

   Ha Peter!

   Ah kijk aan, leuk! Altijd goed interactie.

   Ja dat vind ik ook, het moet allemaal nog stuk uitgebreider en netter de WordPress cursus etc.. maar daar komt een membership site voor.

   Dat klopt ik werk niet met een ‘Captcha’ beveiliging. Ik heb wel ‘last’ van spammers maar de ‘Akismet plugin’ filtert deze voor mij eruit. En elke reactie moet ik zelf toelaten ‘je reactie wacht op goedkeuring’ dit voorkomt ook spam.

   Zodra er een reactie is geplaatst, krijg ik hier melding van en kan ik deze ‘hetzelfde’ moment nog toelaten. Ik hoop dat je wat aan de informatie hebt ;).

 3. Bart avatar
  Bart

  De site wordt steeds mooier Coen,

  Echt leuk om te zijn dat je zo actief bent! Ik kijk regelmatig even of er weer wat nieuws te beleven is. En uhhhh blijf knallen met die ballen!

  1. Coen avatar
   Coen

   Ha Bart!

   Dankjewel voor het compliment! Leuk dat je regelmatig even terugkomt om te kijken of er weer wat nieuws is, top! En ik blijf knallen met die ballen, focus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *