Simpel gezegd is een CFD een internationaal handelsproduct dat mensen kiezen om te verhandelen in plaats van aandelen. CFD’s zijn nog maar enkele tientallen jaren in omloop, maar ze nemen in populariteit toe. Waarom is handelen in CFD’s een goed idee? Je leest het in dit artikel!
Wat zijn CFD’s?
Of je CFD’s kiest om te verhandelen hangt van jezelf af, maar we raden je aan eerst onderzoek te doen en te leren voordat je een rekening opent en ook CFD’s gaat verhandelen. Een CFD is geen aandeel, maar toch lijkt het er in veel opzichten op. CFD’s, zijn een handelsproducten waarmee je bewegingen in de aanbodkoersen kunt verhandelen. Veel investeerders kiezen er om verschillende redenen voor.
Waarom zijn CFD’s anders dan aandelen?
CFD’s zijn anders dan gewone aandelen omdat ze meer short mogelijkheden bieden dan bij aandelenmarkten mogelijk is. Op die manier kun je zowel winst maken op stijgende als dalende markten.CFD’s zijn interessant voor handelaars vanwege hun eenvoud, lagere handelsprijzen en aanpassingsvermogen. Beleggers kunnen met een paar klikken op hun computersysteem overeenkomsten vaststellen met betrekking tot aandelen, grondstoffen of diverse andere financiële producten.
Lagere prijzen
De prijzen van CFD’s zijn meestal lager dan die van andere economische instrumenten. De handelskosten, commissies of overnight kosten, en ook de spreads zijn meestal lager dan het rechtstreeks verhandelen van de onderliggende bezittingen. In tegenstelling tot diverse andere monetaire instrumenten, bieden CFD’s beleggers een vrijwel ongeëvenaarde keuze aan markten en een wereldwijd bereik.
Wat zijn de voordelen van CFD’s?
CFD’s bieden allerlei voordelen. Wij hebben ze even voor jou op een rijtje gezet:
Hefboomwerking
Handelen met zo weinig als 1% van de waarde van wat verhandeld wordt – CFD’s stellen je in staat gebruik te maken van de mogelijkheid om sommige winsten wel 100 keer te vermenigvuldigen. Aan de andere kant kun je natuurlijk ook vermenigvuldigen, dus wees altijd voorzichtig. Dit, zoals besproken, vermenigvuldigt je handelsresultaten. Dus als je een lucratief systeem hebt dat zonder hefboom 30% oplevert en een drawdown van 15% heeft, dan zou het systeem met hefboom een veelvoud van dit getal moeten opleveren. Zoals je ziet kunnen met hefboom de verdiensten toenemen, maar je verliezen kunnen door het gebruik ook flink oplopen.
Een uitvergroter van resultaten
Natuurlijk hoef je geen gebruik te maken van de totale hefboom die de market maker je biedt. Bedenk dat hefboomwerking een uitvergroter van resultaten is, dus hoe meer hefboomwerking gebruikt wordt, hoe groter de kans op winst én gevaar.
Capaciteit om short te gaan op nog meer aandelen: Profiteer van stijgende en dalende markten. Je kunt van CFD’s profiteren bij alle marktproblemen, zowel long (stijgende of opgaande markt) als short (dalende of dalende markt).
Verdien geld aan dalende markten
De mogelijkheid om gemakkelijk short te gaan geeft je nog meer handelsmogelijkheden. Het zal je om die reden, mits een succesvol systeem, zeker in staat stellen geld te verdienen op dalende markten. Bij elke soort specifieke CFD makelaar zal niet elke CFD altijd short kunnen gaan. Bespreek met elke makelaar die je overweegt hun checklist van bestaande shortbare CFD’s, als ze dit beschikbaar is.
Je kunt actief zijn op internationale markten
Met CFD’s kun je Britse, Australische, Europese en ook internationale aandelen, indexen, velden, schatkistcertificaten en ook grondstoffen CFD’s verhandelen. Of misschien denk je wel aan minen, energie, het bankwezen of een hele index. De keuze is aan jou!
Je hebt de mogelijkheid om stop-loss orders te plaatsen
Op veel handelsplaatsen kun je stop loss orders plaatsen die onmiddellijk geladen worden. Dit betekent dat je intraday vertrekorders kunt plaatsen en ze onmiddellijk kunt laten uitvoeren in plaats van de volgende dag te moeten uitstappen als je stop doorbroken wordt. Ook verkleint het de kans dat dat emotie en beoordelingsvermogen in de weg zitten tijdens het traden.
Blijf alert, ondanks automatisme
Dankzij stop-loss hoef je bovendien niet altijd de markt in de gate houden, omdat ddit deel van de handel geautomatiseerd is. Hoewel dit waar is moet je wel in de gaten houden of de handel waar je uit moet stappen ook werkelijk verlaten wordt.
Lagere transactieprijzen
Met CFD’s kun je toegang krijgen tot een aandelenkoers zonder het aandeel echt te kopen. De volledige beschrijving is dat een CFD een contract is tussen twee partijen (mogelijk jij en ook je CFD leverancier) om het verschil te verhandelen tussen de aankoopprijs en de catalogusprijs van een aandeel. Als je een CFD krijgt bezit je een contract over de beweging in de kostprijs van het aandeel, dat in real time geherwaardeerd wordt.
CFD in de praktijk
Stel je voor dat je een CFD voor 1 dollar krijgt en de koers stijgt tot 1,10 dollar. In dat geval heeft je overeenkomst betrekking op het onderscheid tussen de verwervingsprijs en de bestaande koers, wat een winst van 10 cent is. Als de CFD werkelijk in waarde was gedaald, dan moet je het verschil betalen.
Mogelijkheid om orders buiten de uren te plaatsen
Bij sommige CFD aanbieders kun je ’s avonds, als de markt gesloten is, je orders plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan orders om een nieuwe positie in te nemen of om een stop loss bij te stellen. Dit is handig voor wie overdag werkt of het anderszins druk heeft, en ook niet tijdens de hele markturen bij het beeldscherm van het computersysteem kan komen. De beschikbare ordertypes variëren wel dienstverleners, dus raadpleeg hun verschillende regels en ordertypes om te zien of ze de soorten orders kunnen doen waar je om vraagt.
Waar moet je rekening mee houden bij het handelen in CFD’s?
Hoewel het handelen in CFD’s niet moeilijk is, zijn er toch enkele aspecten die je moet begrijpen. Zo moet je onder andere rekening houden met mogelijke handelskosten. Aandelen CFD’s zijn vergelijkbaar met het handelen in de aandelen zelf, maar verschillende andere soorten CFD’s brengen andere kosten met zich mee. Deze soorten CFD’s omvatten ’s nachts doorrolkosten en een spread, wat een kleine vergoeding is die brokers in rekening brengen voor een aandeel.
Eenvoudig en goedkoop
Enkele van de aantrekkelijke kanten van de handel in CFD’s zijn de eenvoud en de lage kosten. Bij veel CFD dienstverleners zijn de commissiekosten redelijk laag in vergelijking met aandelen. In tegenstelling tot het verhandelen van de onderliggende activa zelf op een beurs, waar beleggers beperkt zijn tot het kopen in bepaalde stappen of minimumbedragen, zijn CFD’s meer meegaand. De minimale handelsgrootte voor CFD’s is meestal 1. Dit betekent dat je een CFD kunt maken voor 1 aandeel Apple of 1 aandeel in S&P 500.
Grondstoffen CFD’s
Handelen in grondstoffen-CFD’s zijn echter iets anders en de contractminima kunnen variëren. Hoe dan ook, de minimumgrootte van deze grondstoffen bij het verhandelen van CFD’s is kleiner dan bij het verhandelen van deze grondstoffen op een aandelenbeurs.
Het belang van de marge en hefboomwerking
Marge en hefboomwerking zijn belangrijke concepten om in gedachten te houden bij het handelen in CFD’s. Marge is het percentage dat een handelaar op zijn handelsrekening moet storten om een groter geldbedrag te controleren. Kleinere marges betekenen dat de handelaar meer hefboomwerking heeft. Wanneer je in aandelen handelt, kun je met een rekening van 100 euro voor 100 euro aan aandelen kopen. Een CFD-rekening van 100 euro met een hefboom van 10:1 kan een handelaar echter soms wel 1.000 euro aan activa laten opleveren. Hoewel dit de winsten sterk kan verhogen, kan het ook leiden tot grotere verliezen.
Geef een reactie