Goud wordt over de hele wereld gewaardeerd om zijn waarde en lange geschiedenis. Munten met goud doken al op rond 650 v. Chr. En bijzonder genoeg werden de allereerste zuiver gouden munten al geslagen voor koning Croesus van Lydië, ongeveer 100 jaar later. Door de eeuwen heen zijn de mensen eigenlijk goud blijven houden voor talrijke factoren. Waarom is het een goede investering? Het antwoord lees je in dit artikel!
Waarom is goud een nuttige investering?
Door de geschiedenis heen is goud beschouwd als een nuttig en uniek product, en dat is nooit veranderd. Vandaag de dag is goud nog steeds een nuttige investering omdat het een bepaalde waarde blijft houden, ook in tijden van stijgende kosten van levensonderhoud. Bovendien is het een uitstekende profiel-diversificator op de beurs. Omdat goud een middel van waarde is, biedt het monetaire dekking tijdens geopolitieke en macro-economische onzekere tijden.
Een verzekering tegen economisch zware tijden
Het economische klimaat heeft een bepaalde waarde toegekend aan goud. Dit was vroeger al zo, waardoor zijn waarde steeds hoger is geworden. Het is het staal waaruit we putten als diverse andere geldsoorten niet functioneren. Daardoor is het in feite een verzekeringspolis tegen economisch hobbelige ritten.
Geen slijtage en gemakkelijk om mee te werken
In tegenstelling tot papiergeld, munten of allerlei andere eigendommen heeft goud door de eeuwen heen zijn waarde behouden. De mensen zien goud als een middel van de ene generatie op de volgende over te dragen en ook te behouden. Goud slijt niet en kan zelfs boven het vuur gehouden worden. Bovendien is het heel gemakkelijk om mee te werken. De atomen in goud zijn veel zwaarder dan in andere metalen. Daarnaast verplaatsen de elektronen zich veel sneller, waardoor ze de absorptie van wat licht ontwikkelen. Deze procedure had Einsteins relativiteitstheorie nodig om ze te identificeren.
Zwakke dollar versus goud
Hoewel de Amerikaanse dollar een unieke positie heeft in de monetaire wereld, daalt de waarde momenteel ten opzichte van ander geld. Tussen 1998 en 2008, vlak voor de economische crisis, was dit ook het geval. Vanwege deze ontwikkeling kiezen steeds meer mensen voor goud. Daardoor is de goudprijs het afgelopen decennia gestegen. Wist je dat de goudprijs tussen 1998 en 2008 drie keer zoveel waard werd? Tegelijkertijd daalde de waarde van de Amerikaanse dollar. Dit kwam door allerlei factoren, waaronder begrotingstekorten, handelstekorten en een grote toename van de geldvoorraad.
Hogere waarde bij stijgende kosten van levensonderhoud
De prijs van goud heeft vaak de neiging te stijgen wanneer de prijs van levensonderhoud stijgt. In de afgelopen halve eeuw hebben investeerders de goudprijs als een raket omhoog zien schieten en de beurs omlaag zien duiken tijdens jaren van hoge inflatie. Dit komt door het feit dat wanneer fiat geld zijn koopkracht verliest door stijgende kosten van levensonderhoud, goud vaak de neiging heeft om meer gewaardeerd te worden. Mensen willen graag goud kopen wanneer ze denken dat hun regionale geld in waarde daalt.
Goud sparen voor de lange termijn
Waardevermindering vindt vaak plaats in een periode waarin de kosten dalen en wanneer de economische situatie gespannen is door extreme financiële verplichtingen. Deze situatie is internationaal eigenlijk niet meer gezien is sinds de Grote Depressie van de jaren 1930, hoewel de monetaire crisis van 2008 ook grote delen van de wereld raakte. Gedurende de Grote Depressie steeg de koopkracht van goud, terwijl diverse andere koersen dramatisch daalden. Dit komt omdat de mensen ervoor kozen geld op te potten. De meest veilige plaats om geld te bewaren bleef in die tijd goud, vaak in de vorm van gouden munten.
Goud in tijden van wereldwijde onvoorspelbaarheid
Goud behoudt zijn waarde niet alleen in tijden van economische onvoorspelbaarheid, maar ook in tijden van wereldwijde onvoorspelbaarheid. Al sinds mensenheugenis wordt naar goud gegrepen wanneer de spanning in de wereld toeneemt. In crisistijd overtreft het gewoonlijk diverse andere financiële beleggingen. Als voorbeeld beleefde de goudprijs dit jaar enkele belangrijke koersbewegingen als reactie op de Corona crisis. De kostprijs ervan stijgt vaak een van de meest wanneer het zelfvertrouwen in federale regeringen afneemt.
Beperkt aanbod doet prijs stijgen
Een groot deel van het aanbod van goud is afkomstig van de verkoop van ongemunt goud uit de kluizen van wereldwijde banken. Deze verkoop door internationale reservebanken is in 2008 sterk vertraagd. Tegelijk was de productie van gloednieuw goud uit mijnen eigenlijk al sinds 2000 aan het afnemen. Wist je dat het jaren kan duren om een gloednieuwe mijn meteen in productie te brengen.? Een afname van het aanbod doet de goudprijs stijgen.
Toenemende behoefte aan goud
In de afgelopen jaren vergrootten opkomende markteconomieën de behoefte aan goud. In veel van deze landen is goud direct in de samenleving verweven. In China, waar goudstaven een typische vorm van conservering zijn, is de behoefte aan er altijd al geweest. India is het op-een-na grootste goud verbruikende land op de planeet. Inwoners gebruiken het voor verschillende toepassingen, zoals sieraden. Hierdoor is de Indiase bruiloftsperiode in oktober gewoonlijk het moment van het jaar waarop de internationale behoefte aan goud het grootst is.
Vraag naar goud neemt toe onder beleggers
Ook onder beleggers is de vraag naar goud toegenomen. Veel traders zien grondstoffen, vooral goud, als een beleggingsklasse waarin fondsen moeten worden ondergebracht SPDR Gold Trust is zelfs een van de grootste ETF’s in de Verenigde Staten geworden. Vanaf 2019 is het ook de grootste houder van goudstaven ter wereld.
Diversificatie van de beleggersportefeuille
Diversificatie op de beurs is belangrijk. Daardoor verklein je het risico op groot verlies bij het dalen van de waarde van een aandeel. De sleutel tot diversificatie is het vinden van beleggingen die niet nauw met elkaar gecorreleerd zijn. Goud heeft historisch gezien een negatieve correlatie met aandelen en andere financiële instrumenten. De recente geschiedenis bewijst dit. De jaren ’70 waren een geweldige periode voor goud, maar verschrikkelijk voor aandelen. Dit terwijl de jaren ’80 en ’90 fantastisch waren wanneer je aandelen had, maar niet als je in het bezit was van goud. In 2008 daalden de aandelen aanzienlijk toen de consumenten op goud overschakelden.
Minder risico op volatiliteit
Ervaren beleggers combineren goud met aandelen en obligaties in een portefeuille om de totale volatiliteit en het risico te verminderen. Goud zou dan een belangrijk deel van een gediversifieerde beleggingsportefeuille moeten zijn. Neem alleen al het feit dat de prijs ervan stijgt als reactie op gebeurtenissen die de waarde van papieren beleggingen, zoals aandelen en obligaties, doen dalen.
Conclusie: waarom is een investering in goud een goed idee?
Hoewel de prijs van goud op korte termijn volatiel kan zijn, heeft het op lange termijn altijd zijn waarde behouden. Door de jaren heen heeft het gediend als een bescherming tegen inflatie. Een investering in goud is dus zeker het overwegen waard.
Geef een reactie