Investeren in zilver is een goed idee

Het is volkomen normaal voor een investeerder om zich af te vragen of een bepaald bezit een goede financiële investering is of niet. Dit geldt zeker voor zilver, omdat het zo’n kleine markt is en het minder aantrekkingskracht heeft dan goud. Wij vinden zilver een goede investering. Waarom? Dat lees je in dit artikel!

Waarom is zilver een goede investering?

Er zijn op dit moment diverse redenen om zilver in je beleggingsportefeuille op te nemen. We onthullen alvast één reden: de koers ervan zal blijven stijgen. Daarnaast is zilver écht geld. Zilver behoort misschien niet tot ons geld, maar toch is het contant geld. In feite is het samen met goud de beste vorm van contant geld omdat het niet uit het niets kan worden gecreëerd en dus niet kan vallen zoals papieren of elektronische soorten. En met echt geld bedoelen we ook fysiek zilver, dus niet ETF’s of futures overeenkomsten. Dat zijn papieren financiële beleggingen die niet dezelfde voordelen opleveren als zilver. Zilver is namelijk net als goud een vorm van waarde opslag

Vaker gebruikt dan goud

Omdat zilver uit het niets kan worden gemaakt is de kans op een dramatische waardedaling kleiner dan bij andere financiële instelling. Bovendien kun je het langdurig gebruiken als contant geld. Sterker nog: het wordt vaker gebruikt dan goud. Beide metalen worden al eeuwen gebruikt. Het hebben van wat fysiek zilver is dan ook echt een vorm van bezit. Honderden jaren geleden hadden mensen het al, en in de nabije toekomst zal het alleen maar meer worden gewaardeerd.

Voordeliger dan goud

Stel dat je voor dat je een bezit kan kopen voor ongeveer 1/65e van de koers van goud. En stel dat dit bezit het zelfs goed doet in tijden van crisis en stijgende kosten van levensonderhoud? Dan wil je meteen kopen. Dit is precies waarom zilver tegenwoordig zo populair is. Het is voordeliger voor de consument en door de zeldzame eigenschappen geweldig om te hebben in tijden van financiële onzekerheid.

Kleine markt

Zilver is een heel kleine markt. Feit is dat al een klein beetje geld dat de sector in of uit gaat de koers veel meer kan beïnvloeden dan eigendommen zoals goud. Deze grotere volatiliteit impliceert dat in tijden van waardedaling (in het Engels ‘bearish’ genoemd) zilver sterker daalt dan goud. Aan de andere kant zal zilver in een bloeiende markt (bullish) veel meer en l sneller omhoogschieten dan goud.

Zilver is praktischer dan goud

Zilver is zowel betaalbaarder als praktischer dan goud. Misschien ben je niet in staat of heb je er geen behoefte aan om hele once goud te kopen. In dat geval raden we zeker zilver aan. Omdat het vaak in kleinere maten verkrijgbaar is dan goud, kun je precies datgene kopen wat je op dat moment nodig hebt. Houd hoe dan ook de goud-zilver verhouding goed in de gaten. Dit is de koers van goud gescheiden door de prijs van zilver. Het geeft je een beeld van welk metaal op een bepaald moment de beste aankoop is. Maar of je nu goud of zilver koopt: een goede investering is het zeker!

Zilver is fysiek bezit

In een wereld van papieren inkomsten en digitale handel staat fysiek zilver als een huis. Je kunt het bij wijze van spreken meenemen in je broekzak. Of je nu in eigen land blijft of gaat reizen: zilver gaat met je mee. Bovendien is fysiek zilver een belangrijke buffer tegen alle vormen van cybercriminaliteit, zoals hacken. Een zilveren munt kan niet digitaal worden gestolen zoals bij digitaal bezit wel het geval is.

Schaarste leidt tot prijsstijging

Wist je dat hoeveelheid zilver die de overheden wereldwijd bezitten, slechts 3 weken mijnvoorraad bevatten? Dit komt door het feit dat zilver niet meer uit het zeldzame aardmetaal wordt gemaakt. Wanneer de behoefte aan zilver toeneemt terwijl er schaarste is, vindt er een prijsstijging plaats.

Nieuw aanbod daalt

De zilverkoers stortte in nadat het tot een hoogtepunt kwam in 2011. In de daaropvolgende 5 jaar daalde het sterk in waarde. Daarom moesten mijnwerkers zich haasten om de kosten te verlagen om winst te maken. Nieuwe zilvermijnen maakten daardoor een razendsnelle ontwikkeling door. Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te begrijpen dat als je veel minder geld investeert in het zoeken naar zilver, je ook veel minder zilver zult ontdekken. Maar het zilver blijft natuurlijk wel gewoon liggen.

Te gebruiken voor allerlei toepassingen

Zilver kan voor zeer veel toepassingen worden gebruikt. Je komt het dan ook tegen in allerlei branches. Neem bijvoorbeeld het gebruik van zilver in zonnebatterijen. Dit is het belangrijkste element van fotovoltaïsche panelen dat elektrische stroom produceert). In de loop der jaren zijn de kosten van zonne-installaties sterk gedaald. Daardoor is het gebruik van dergelijke installaties heel aantrekkelijk geworden voor consumenten, wat gunstig is voor de zilverprijs.

Zilver en mobiele telefoons

Wist je dat de standaard telefoon ongeveer een derde van een gram zilver bevat? Het wereldwijde gebruik van mobiele telefoons blijft maar stijgen. Gartner, een toonaangevend infotech studie- en adviesbureau, schatte dat er tussen 2017 en ook 2019 5,75 miljard mobiele telefoons werden aangeschaft. Oftewel: alleen al bij deze toepassing werd 1,916 miljard gram zilver, of 57,49 miljoen ounces, gebruikt!

Ethyleenoxide

Een ander commercieel gebruik voor zilver is als stimulans voor de fabricage van ethyleenoxide. Dit is een belangrijk element bij de fabricage van kunststoffen en chemicaliën. Voor de ontwikkeling in deze sector tegen 2025 zeker een derde meer zilver nodig zal zijn dan wat er in 2020 gebruikt werd.

Elektrische auto’s

Op straat kom je steeds meer elektrische auto’s tegen. De auto’s gebruiken tussen de 25-50 gram zilver per lorrie. Dit is vrijwel twee keer de norm van een inwendig brandende motor. Er wordt voorspeld dat de ontwikkeling in elektrische auto’s zo hoog zal zijn dat ze tegen 2024 zeker de op een na grootste bron van commerciële behoefte aan zilver zal zijn.

Welke landen slaan zilver op?

Er zijn nog ontelbaar veel voorbeelden te noemen waarin zilver wordt gebruikt. Door zijn bijzondere eigenschappen blijft het commerciële gebruik toenemen. De behoefte is enorm, wat een mogelijke prijsstijging tot gevolg heeft. Dit terwijl de zilvervoorraden blijven dalen. Overheden van over de hele wereld willen graag enorme voorraden zilver in hun bezit ebben. Desondanks blijft de voorraad dalen. Op dit moment zijn de enige landen die zilver opslaan de Verenigde Staten, India en Mexico.

Zilver is overal

Zilver wordt gebruikt in vrijwel elke belangrijke markt, van elektronische apparaten tot batterijen en fotovoltaïsche panelen. Zilver is overal! Het is thermisch geleidend, reflecterend en gemakkelijk te gebruiken. Dankzij deze eigenschappen speelt zilver een grote rol bij allerlei commerciële toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan producten in de duurzaamheidsindustrie. Commerciële toepassingen blijven zich ontwikkelen en dus neemt ook de behoefte aan zilver toe.

Wereldwijde behoefte aan zilver neemt toe

De Covid-19 pandemie houdt de wereld in zijn greep. Desondanks groeit de internationale behoefte aan zilver. Sterker nog: de muntproductie draait overuren. De stijgende behoefte is nergens zo goed te zien als in China. Dit land heeft altijd al een voorliefde gehad voor zeldzame aardmetalen. En nu zijn bevolking zich uitbreidt zal de vraag naar zilver blijven toenemen. De goud-zilver verhouding balanceerde 47:1 in de 20e eeuw. Het heeft 56:1 gebalanceerd sinds 1968, dus een verhouding boven die graad maakt zilver een koopje over de koers van goud.

Goud-zilver verhouding door de jaren heen

Wanneer je een blik werpt op de financiële geschiedenis zie je dat de verhouding zakte tot praktisch 30 op het hoogtepunt van de bloeiende markt in 2011. Dit terwijl het begin jaren ’80 op 14 lag. De cijfers tonen aan dat zilver goud kan overtreffen. Het is lastig om een betere investering te vinden momenteel. Zilver is niet alleen een goede manier om je tegen de crisis te beschermen, de prijs zal door een groeiende vraag van consumenten en bedrijven (mede vanuit China) steeds meer toenemen.

Hoe beleg je in zilver?

Fysiek zilver kopen is heel eenvoudig. Je kunt het kopen bij een plaatselijke muntenwinkel, maar er zijn ook steeds meer online winkels met lage prijzen in opkomst. Online shops bieden vaak mooie aanbiedingen omdat de overhead veel lager is en de kosten voor verzending en verzekering meestal inbegrepen zijn bij een minimumbestelling die niet al te groot is.

Online rekening aanmaken voor zilver

Het creëren van een online rekening is niet veel anders dan het openen van een bankrekening. Het winkelen is hetzelfde als bij Bol.com of een andere grote online shop. Zodra je betaald hebt, worden de metalen naar je verzonden.

Wat is de toekomst van zilver?

We zijn eerlijk: zilver heeft het in het verleden niet zo goed gedaan als goud tijdens recessies en beurscrashes. Dit is onder andere te wijten aan het hoge industriële gebruik op het moment dat economieën verzwakken. Op dat moment neemt de vraag naar dit deel van het zilver gewoonlijk af. Desondanks zijn er allerlei factoren die in het voordeel van zilver werken. Zeker wanneer je kijkt naar de toekomst. En net als goud is zilver een monetair metaal en zal het dus reageren op monetaire verdunning en fiscale ongeremdheid. Zolang het huidige systeem niet omgebogen is om ongebreidelde geldschepping te ontmoedigen en politici zich op financieel gebied beter gedragen, zal zilver een zeer sterk bezit zijn.


Geplaatst

in

, ,

door

Tags:

Reacties

Eén reactie op “Investeren in zilver is een goed idee”

  1. Marc avatar

    Zit een redactioneel foutje in de tekst!

    Bij vaker gebruikt dan goud, staat dat zilver uit het niets wordt gemaakt

    Omdat zilver ….. uit het niets kan worden gemaakt is de kans op een dramatische waardedaling kleiner dan bij andere financiële instelling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *