Is bloggen goed voor SEO?

SEOBloggen kost veel tijd en levert niet meteen veel bezoekers op. Toch loont het de moeite, als het om SEO gaat. Hoe meer stukken je schrijft hoe groter de kans dat bezoekers én Google je vinden.

Waarom is bloggen goed voor SEO?

Bloggen is een aanrader als je hoger wilt scoren in Google. Een blog dwingt je regelmatig nieuwe artikelen te schrijven en hoe meer pagina’s je website bevat, hoe groter de kans is dat een bezoeker er een via Google vindt. De juiste zoekwoorden bepalen is hierbij wel van belang. Ik doe dit zelf meestal via de Google suggestie tool. Voor dit artikel tikte ik bijvoorbeeld in Google:

bloggen a
bloggen b
etc

bij ‘blog s’ gaf Google onder andere de suggestie ‘blog seo’, vandaar dat ik deze woorden bewust in de titel stopte.

Hoe vaak internetters maandelijks zoeken op de term ‘blog seo’ kun je met de suggestie tool niet zien, maar dat achterhaal ik later met Google Analytics. Zijn dit er zonder veel moeite enkelen, dan loont het de moeite kwalitatieve backlinks voor deze pagina te verkrijgen. Op deze manier komt de pagina hoger in Google en levert het nog meer bezoekers op.

Nog een voordeel van een blog voor SEO

Zoekmachines als Google zijn dol op actieve sites. Een website waar regelmatig nieuwe – unieke – artikelen op staan zijn in de regel interessanter dan sites waar dit niet het geval is. De gevonden pagina’s worden bovendien eerder opgenomen in de database. En dit is weer een extra kans dat een bezoeker je vindt.

Nadelen van bloggen

Een groot nadeel van bloggen is dat het veel tijd kost. Bloggers zonder duidelijke strategie houden het dan ook vaak voor gezien. Wil je niet in deze valkuil lopen, denk dan vooraf na over:

1. Je doelgroep
2. Je boodschap
3. De wijze waarop je deze onder de aandacht wilt brengen
4. Je verwachtingen ten aanzien van het blog
5. Je doelen: wat wil je dat de lezer doet? Iets kopen of downloaden? Informatie aanvragen?

Met een gericht weblog voor een duidelijke doelgroep, geduldig zoekwoorden bepalen, de inzet van social media om de blogbijdrages onder de aandacht te brengen én het nodige geduld levert een weblog altijd wat op. Is het niet vroeg dan is het wel laat.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *