Heb je het gevoel dat je te weinig tijd hebt om dagelijks te handelen op de aandelenbeurs? Of misschien twijfel je wel om er aan te beginnen omdat je al veel op je bord hebt. Gelukkig zijn er tegenwoordig een alternatieven waarbij je minder tijd kwijt bent met traden. Optiehandel is daar een goed voorbeeld van. Hoe werkt dit precies en hoe verdien je er geld mee? In dit artikel vind je tien tips waarmee je succes boekt met optiehandel.
Wat is optiehandel?
4 april 1978 was een historische dag voor Nederlandse beurshandelaars. Op die datum begon de optiehandel in Amsterdam met de European Options Exchange (EOE). Ruim veertig jaar later is deze vorm van traden niet meer weg te denken op de beurs. Een optie is simpel gezegd een contract waarmee je als houder het recht hebt om een hoeveelheid van een onderliggende activa te kopen of te verkopen tegen een prijs die vooraf is bepaald of voordat het contract vervalt. Voor het risico dat je neemt ontvang je een premie.
Wat zijn de voor- en nadelen van optiehandel?
Opties kunnen via een beleggersrekening bij verschillende brokers worden gekocht. Optiehandel brengt zowel voor- als nadelen met zich mee.
De voordelen zijn als volgt:
- Het heeft een hefboomeffect: Dit houdt in dat een belegger op een optiepositie kan innemen die gelijk is aan een aandelenpositie, maar dan tegen een veel lagere marge. Oftewel: Bij een lichte stijging of daling van een onderliggende waarde.
- De kans om hoge rendementen te behalen is hoog: Het rendement van optiehandel is vaak veel hoger dan het kopen van aandelen in contanten. Je kunt namelijk opties kopen met een lage marge en als je een goede keuze maakt leidt dit tot mooie winsten.
- Het risico is lager: Over het algemeen zijn opties risicovoller dan aandelen, maar je kunt ook opties gebruiken om risico’s te vermijden. Denk bijvoorbeeld aan het afdekken van posities.
- Je kunt verschillende strategieën toepassen: Er zijn verschillende strategieën voor de handel in opties. Je kunt bijvoorbeeld call- en put opties kopen. Een call optie is een goed idee wanneer je denkt dat er een prijsstijging gaat plaatsvinden, terwijl een put optie wordt gekocht bij een verwachte prijsdaling.
- Minder liquiditeit: Sommige opties hebben een lagere liquiditeit, waardoor het erg moeilijk is voor een handelaar om in- en uit te stappen.
- Hoge commissies: Optie handel is duurder in vergelijking met de handel in aandelen. Er bestaan echter enkele goedkope brokers die jou als trader de mogelijkheid geven om te handelen tegen lagere commissies. Maar de meeste brokers rekenen hogere kosten voor de handel in opties.
- Tijdsverval: De waarde van jouw optiepremie daalt met een aantal percentages per dag, ongeacht de koersbewegingen.
- Niet alle aandelenopties zijn beschikbaar: Niet alle aandelen geregistreerd bij beurzen hebben geen optiecontracten. Dit maakt het moeilijk voor een handelaar om zijn positie af te dekken met optie strategieën.
Nadelen van optiehandel:
Zoals we hierboven hebben gezien kan optiehandel zeer de moeite waard zijn. Het brengt echter ook een aantal nadelen met zich mee:
Hoe bespaar je tijd met optiehandel?
Een van de lastige zaken aan traden op de beurs betreft (het gebrek aan_ tijd dat je hebt. De vraag is: hoe ga je efficiënt om met de tijd om te slagen? Stel je voor dat je naast traden nog een parttime of fulltime baan hebt. Je kunt natuurlijk niet de hele dag op kantoor gaan handelen, want dan ben je zo je baan kwijt. Maar jouw activiteiten op de beurs zijn ook belangrijk.
Handel efficiënt en met zelfvertrouwen
Probeer zo efficiënt mogelijk te traden terwijl je toegewijd blijft aan je beroep. Stort bijvoorbeeld maandelijks een deel van je salaris en wees niet bang om moeilijke trades met zelfvertrouwen af te handelen. Heb je een mooie trade gemaakt? Dan geeft het vast voldoening om deel uit te maken van de relatieve kleine groep optie traders op de markt.
Handige tips om tijd te besparen met optiehandel
Tenslotte nog een aantal tips voor tijdbeheer bij handel in opties. Deze tips hebben mijzelf de afgelopen jaren erg geholpen om een balans te vinden tussen mijn eigen werk en mijn activiteiten op de beurs. Juist door verlies heb ik geleerd om de keer daarna niet dezelfde fouten te maken. Hopelijk zijn dit een aantal nuttige suggesties voor jou.
Tip 1: Kies voor een richtingloos profiel
Wees niet te star wanneer het gaat om traden. Wil het maar niet lukken met een bepaald aandeel? Kijk dan eens naar alternatieven. Ze stellen je in staat om bepaalde markten, producten en bedrijven te ontdekken. En besef goed dat sommige aandelen langere tijd blijven staan zonder iets te doen. Verlies niet je ongeduld en houd vol. Handel kan nu eenmaal niet altijd winstgevend zijn. Wel raden we aan om altijd een stop-loss te gebruiken voor het geval er wel verlies optreedt.
Bewegingen op de beurs
Vaak gaan markten op en neer en eindigen ze meestal helemaal nergens. Ga maar na: wanneer het gemiddelde rendement op de S&P zo’n 6 à 7 procent per jaar is met dividenden van 2 tot 3 procent dan is de echte richtingsbeweging minder dan 5 procent per jaar. Toch is het fijn om een licht-positieve portefeuille in een bull markt te hebben. Maar het is niet altijd te voorkomen dat je een licht-negatieve portefeuille in een bear markt hebt. Dit heeft zeker invloed op de waarde van je beursportemonnee, maar besef dat bull- en bear markten elkaar altijd afwisselen.
Tip 2: Diversifieer
De vraag is: hoe handel je zo effectief mogelijk met weinig tijd? Probeer zoveel mogelijk te diversifiëren. Daardoor verklein je de kans op veel verlies wanneer een bepaald aandeel daalt. Een richtingloze portefeuille stelt je in staat je grotendeels los te maken van marktnieuws, nieuws over individuele bedrijven, upgrades en downgrades van analisten, en technische analyse. Op die manier bespaar je ontzettend veel tijd.
Tip 3: Verkoop meer opties dan dat je koopt
Wees een netto verkoper van opties. Dit houdt in dat je meer opties verkoopt dan je koopt. Daarmee bespaar je tijd, maar let wel op de spreads. Dit is een geweldige manier om risico’s te beheren. Stel je voor dat je een credit spread verkoopt. In dat geval ben je een netto verkoper van opties omdat je een grotere optie verkoopt dan koopt.
Tijdswaarde
Misschien vind je de bovenstaande uitleg wat ingewikkeld klinken. Maar dat valt best mee. Aan de prijs van alle opties een zogeheten ‘tijdswaarde’ verbonden. Dit houdt in dat bezitters van een optie betalen naarmate de klok tikt. Als nettoverkoper van opties krijg je echter betaald. En omdat je alleen verkoopt bespaar je nog tijd ook. Je hebt meer gemoedsrust en bepaalt zelf wanneer je op de markt reageert. Wel zo fijn!
Geef een reactie