Passief inkomen: wat is het? Ervaringen en voorbeelden in praktijk

De tijd dat geld verdienen een vies woord was ligt gelukkig achter ons. Steeds meer (jonge) mensen kiezen ervoor om niet langer voor een baas te werken, maar gaan juist geheel zelfstandig als ondernemer aan de slag. Slim bekeken natuurlijk, maar het kan nog slimmer. Dankzij een passief inkomen zijn je inspanningen minimaal en heb je toch een maandelijkse inkomstenbron. Het grote geheim: slim zijn!

Passief inkomen: zo werkt het!

Het begrip ‘passief inkomen’ is niet helemaal nieuw, maar staat wel weer volop in de belangstelling. Terwijl je vroeger met een vast contract eigenlijk verzekerd was van een baan tot aan je pensionering, is dat tegenwoordig geen garantie meer. Dankzij een passief inkomen hoeft dat ook geen belemmering meer te zijn.

Door slim te investeren en je tijd effectief te besteden kun je later de vruchten plukken voor je harde werken.

Wanneer jezelf dus niet meer werkt en toch geld verdiend noemen we een passief inkomen.

Twee manieren

Om een passief inkomen mogelijk te maken moeten we eigenlijk twee manieren onderscheiden. Geld voor je laten werken door Beleggen en Investeren of een Product of Dienst ontwikkelen waar anderen iets aan hebben en jouw betalen voor het gebruik ervan.

Kortom, ook al heet het een passief inkomen, er is zeker in de beginfase geen sprake van lui achterover hangen. Dat stadium bereik je pas als je succesvol bent.

Voorbeelden van Passief Inkomen

Zoals je net hebt kunnen lezen zijn er dus twee manier om een passief inkomen te krijgen. De eerste manier is de meest voor de hand liggende. We geven je alvast enkele voorbeelden.

Dividend:

Beleg je vermogen in een onderneming, dan zal die onderneming normaal gesproken elk jaar dividend uitbetalen aan de aandeelhouders. Dat kan, afhankelijk van je investering, een leuk bedrag zijn. Bedraagt het dividend bijvoorbeeld 2.50 euro en heb je 1000 aandelen, dan is dat een leuke aanvulling op je inkomen.

Affiliate marketing of adverteren op je website:

Een andere, effectieve manier, om een passief inkomen te genereren is door middel van Affiliate Marketing. In feite is het niks anders dan het adverteren van diensten of producten van anderen. In dat geval is het wel superhandig als je beschikt over een eigen blog of website. In veel gevallen dien je jezelf eerst aan te melden als affiliate en na goedkeuring kun je aan de slag.

Het is een groot voordeel als je wat verstand hebt van marketing en zo de doelgroep weet te bereiken.

Bekende voorbeelden van bedrijven die Affiliate Programma’s aanbieden zijn Amazon en Bol.com.

Huur/verhuur eigen woning:

Het klinkt simpel, maar ben je eigenaar van een woning dan kun je besluiten om daar een van te verhuren of zelfs de gehele woning. Afhankelijk van de mogelijkheden van de bank (als je een hypotheek hebt afgesloten), kan de verhuur van je woning een leuke inkomstenbron zijn.

Wil je het goed aanpakken, bereid deze stap dan goed voor. Zo kan het verhuren via AirBnB een aantrekkelijke optie zijn, het betekent wel dat je vrij actief moet zijn om goede resultaten te behalen. Daarnaast kan het verhuren van de woning ook gevolgen hebben voor de belastingaangifte. Laat je dus tijdig goed informeren.

Product of dienst verkopen op basis van een licentie:

Ben je echt een slimme jongen (of dame), dan kan het de moeite waard zijn om een product of dienst te verkopen op basis van een licentie. Heb je bijvoorbeeld een facturatiesysteem (SaaS oplossing) in elkaar gezet, dan kun je dit gaan verkopen en belangstellenden een licentie aanbieden. Op die manier bezitten je klanten niet het product, maar verkrijgen ze het recht om het te kunnen gebruiken. Zo kunnen jouw klanten en gebruikers een behoorlijk maandelijks Passief Inkomen Genereren.

Waarom passieve inkomsten creëren?

Een van de meest gehoorde redenen om met een passief inkomen aan de slag te gaan, is dat het zorgt voor financiële onafhankelijkheid. Zonder zo’n inkomen kun je dat ook bereiken, maar in veel gevallen duurt het behoorlijk lang voor je dat niveau hebt bereikt. Natuurlijk kun je zelf iedere maand geld op een spaarrekening zetten, maar in deze tijd krijg je daar amper rente op.

Daarnaast spelen andere zaken als inflatie en vermogensbelasting een belangrijke rol waardoor het realiseren van een passief inkomen een interessante mogelijkheid is.


Geplaatst

in

door

Tags: