Efficiënt ondernemen: Profit First (boek review)

Auteur Profit First Mike Michalowicz
Mike Michalowicz
Het doel van elke ondernemer is, laten we het maar even lekker grof zeggen, winst maken. Niets meer en niets minder. Hoeveel moeite je ook doet om een geweldig product te lanceren of een revolutionaire dienst te leveren, uiteindelijk gaat het om het bedrag wat onderaan de streep overblijft. Je moet uiteindelijk ook van je onderneming kunnen leven. Het probleem bij veel ondernemers is dat de cashflow van de onderneming vaak niet optimaal is. Je zou daardoor het idee kunnen krijgen dat de onderneming behoorlijk veel kosten heeft en je daardoor het zicht dreigt te verliezen. De methode die in het boek ‘profit first’ wordt besproken leert je dat het ook anders kan. Van een geld verslindend bedrijf naar een winstgevende organisatie dus.

Boek Profit First: Een simpel systeem om je bedrijf te transformeren van een ‘Cash-Eating Monster’ in een ‘Money-Making Machine’.

Kernprincipe 1: Gebruik kleine borden

De man achter ‘Profit First’ is de Amerikaan Mike Michalowicz. In zijn optiek is winst maken niet zo zeer een kwestie van het vaststellen van de juiste prijs, maar van het besparen op de kosten. Hij vergelijkt het bij voorkeur met het afvallen. Om succesvol gewicht te verliezen, doe je er verstandig aan om kleinere porties te eten in plaats van een vol bord opscheppen. Het is het klassieke voorbeeld van Parkinson’s Law: gebruik wat beschikbaar is.

De vergelijking met een dieet gaat tot op zekere hoogte wel op. Zo werkt Profit First werkt ook met kleinere borden in de vorm van verschillende bankrekeningen. Zo is er geen sprake van slechts een rekening, maar een totaal van maar liefst zeven rekeningen. Het zijn deze vijf basisrekeningen en twee no-temptation rekeningen die de basis vormen van het hele proces om meer winst over te houden.

Logisch en overzichtelijk

Het principe werkt bijzonder logisch en overzichtelijk. De betalingen ontvang je op de ontvangstrekening waarvan je het vervolgens over de andere rekeningen verdeeld. De truc zit juist in de verhoudingen. Om het even helder te schetsen, hier gaat het om:

  • Winstrekening; voor je winst;
  • Salarisrekening; voor het salaris van de eigenaren;
  • Belastingrekening; voor de belasting(en);
  • Kostenrekening; voor operationele kosten.

Het idee hierachter is simpel: je kunt nooit meer uitgeven dan wat je hebt. Op die manier dwing je jezelf om keuzes te maken die uiteindelijk leiden tot meer winst. Gewoon slim zijn zouden we haast zeggen.

Kernprincipe 2: Verdeel in een vaste volgorde

Naast de rekeningen is er nog een ander punt wat veel aandacht krijgt binnen Profit First: het betalen van de rekeningen. Binnen de theorie van Profit First betaal je die van een aparte rekening, bovendien betaal je die niet als eerste. Dat klinkt misschien gek, maar het is wel effectief.

De betalingen van je klanten verdeel je namelijk eerst over de andere rekeningen. Daarbij is de volgorde van groot belang. De winstrekening komt als eerste, dan de salarisrekening, de rekening voor de belastingafdracht en pas daarna de rekening voor de kosten. Leer jezelf in ieder geval aan dat je geen geld gaat overhevelen van de ene naar de andere rekening. Je komt dan namelijk gelijk aan de financiële basis van je onderneming. Blijkt nu echter dat het geld op de kostenrekening onvoldoende is om de facturen te betalen, dan betekent het in feite dat je kosten te hoog zijn.

Kernprincipe 3: Ban elke verleiding uit

Zoals je hebt kunnen lezen is het Profit First systeem goed te vergelijken met een dieet. Wat je tijdens het afvallen niet moet doen (je overgeven aan allerlei lekkernijen), gaat ook op voor je onderneming: wees bestand tegen verleidingen. Dat betekent in de praktijk dat het verleidelijk is om het tekort op de ene rekening aan te zuiveren door dit van de andere rekening over te hevelen. Zorg er dus voor dat je er niet te makkelijk bij kan. Het voordeel hiervan is dat het geld uit het zicht verdwijnt en je er dus niet zo makkelijk bij kan. De overgebleven 50% heb je dan over om vrij te besteden. Je kunt jezelf daardoor belonen. Datzelfde doe je trouwens ook met de belastingrekening. Zo zorg je er voor dat er altijd voldoende geld aanwezig is om de belasting te kunnen betalen. Ook nu geldt dat je daardoor minder makkelijk in de verleiding komt om er iets anders mee te doen dan wat de bedoeling is.

Kernprincipe 4: Zorg voor ritme

Voor een ondernemer is niet alleen winst maken van belang, maar ook dat dit op de juiste manier gebeurt. Zeg maar de mindset van de ondernemer. Ben je bijvoorbeeld veel bezig met je administratie, dan zul je wellicht veel tijd kwijt zijn aan het versturen, inboeken en betalen van facturen. Ook dit wordt via Profit First aangepakt doordat het de prioriteiten verlegt. In veel gevallen hanteren je leveranciers een betalingstermijn van dertig dagen. Die tijd kun je dus goed gebruiken om je bezig te houden met andere zaken. Zo hoef je in het systeem van Profit First, slechts op twee momenten de rekeningen te betalen. Je krijgt daardoor meer inzicht in je eigen cashflow en je kunt direct bijsturen als er iets mis dreigt te gaan.


Geplaatst

in

door

Tags: