Wil je als ondernemer echt werk maken van je marketing dan kun in feite niet om bepaalde zaken heen. Simpelweg wil je ervoor zorgen dat je zichtbaar bent op die plekken waar je doelgroep zich bevindt. Het ouderwetse lukraak adverteren is weinig effectief, dus moet je op zoek gaan naar alternatieve en meer effectieve methodes. Een van de meest gebruikte manieren om je doelgroep effectief te bereiken is door gebruik te maken van video’s. In vaktermen hebben het dan ook over video SEO.
Wat is video SEO?
Video Search Engine Optimization oftewel Video SEO is in feite hetzelfde als gewone SEO, maar dan door gebruik te maken van video. Beeldmateriaal gebruiken in je content is altijd beter dan enkel platte tekst en video’s zijn nu eenmaal een stuk aantrekkelijker. Bezoekers zullen langer op je website blijven hangen als je hen content aanbiedt op een manier die aansluit bij hun belevingswereld. In dat opzicht is het gebruiken van video in je marketingstrategie een logische stap.
De doelgroep bereiken
In eerste instantie zal je wellicht geneigd zijn om gebruik te maken van YouTube om je doelgroep te bereiken. Op zich is dat niet zo heel onlogisch: het videoplatform is een van de populairste manieren om je video’s aan de wereld te tonen. Dat Google daarnaast de eigenaar is van YouTube maakt in een klap duidelijk dat het kiezen voor het videoplatform een logische stap is. Als je daarbij weet dat het marktaandeel van Google zo’n 90% is voor gebruikers van een desktop computer en 98% voor smartphones, dan is het duidelijk waar de winst zit. Er is echter meer dan enkel YouTube om aan je eigen naamsbekendheid te werken. Het meest aansprekende alternatief is Vimeo.
Voordelen van Vimeo
Terwijl je heel eenvoudig je video’s via YouTube kunt uploaden en promoten, zijn er een aantal punten waardoor Vimeo eigenlijk een betere keuze is. Allereerst is Vimeo is tegenstelling tot het grotere YouTube veel meer gericht op specifieke groepen. Dit betekent dus in de praktijk dat de kans groot is dat je sneller je doelgroep weet te bereiken en je daardoor veel effectiever je content kunt inzetten. Het fine-tunen wat je bij YouTube dus zelf moet doen, is bij Vimeo niet nodig.
De Vimeo reviews zijn enorm verschillend. De meeste mensen vinden het niet tof dat er voor deze videodienst betaald moet worden. Over het algemeen zijn de mensen wel blij met de vele verschillende videofunctionaliteiten.
Premium opties
Het andere grote voordeel is dat Vimeo je als gebruiker in staat stelt om zeer gedetailleerde data te krijgen wat betreft de bezoekers. Dat maakt het een stuk eenvoudiger om nog meer rendement uit je video’s te halen. Vimeo biedt daarnaast ook een premium service aan, iets wat voor veel ondernemers interessant kan zijn.
Je haalt dan direct twee aansprekende voordelen in huis:
- Voorrang bij het plaatsen van nieuwe content. Vooral voor onderwerpen met een hoge nieuwswaarde of als ondersteuning voor een nieuwe actie kan dit bijzonder handig zijn.
- Vimeo staat je toe om video’s te embedden. Dat is bij YouTube ook mogelijk, maar als betalende Vimeo gebruiker kan dit volledig ‘white label’. Je bezoeker ziet dus niet dat het om een video op het Vimeo-platform gaat.
Prijzen en pakketten
De prijzen variëren van 6 euro tot een maximum van 70 euro per maand. De pakketten waaruit je kunt kiezen zijn; Plus, Pro, Business en Premium. Het is natuurlijk helemaal niet noodzakelijk om een betaald account te maken bij Vimeo want zo als je weet hebben ze ook een gratis life-time account. Maar wil je toch meer opties en functionaliteiten? Dan is het verstandig om eens te kijken naar betaald Vimeo account.
Vimeo apps
Niet alleen is Vimeo te gebruiken voor de desktop, laptop of tablet maar ook voor de mobiele telefoon. Daarvoor heeft het bedrijf super veel handige en waardevolle apps uitgebracht voor macOS, IOS en Android.